Op vakantie met uw elektrische auto

Body

Het aantal elektrische auto's is de afgelopen tijd flink gestegen. Buiten de lagere kosten voor de brandstof is elektrisch rijden ook een comfortabele manier van reizen. Een veelgehoorde vraag bij de aanschaf is of je er ook mee op vakantie kunt naar het buitenland. Men vraagt zich af of de actieradius wel toereikend is en of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Met deze 5 tips kunt u goed voorbereid en met een gerust hart op vakantie met uw elektrische auto.

Plan je reis

Tip 1: Plan uw reis

Een goed begin is het halve werk. Zo is het ook met de voorbereiding van uw vakantiereis. Zorg dat u weet wat de actieradius van uw auto is, zodat u weet na hoeveel kilometer u moet laden. Reken hierbij met 80% van de actieradius, omdat bij snelladen de laadsnelheid afneemt boven de 80%. Daarnaast is het beter om wat vaker te stoppen en niet tot het uiterste door te rijden. In het buitenland liggen laadpalen soms verder uit elkaar. Mocht het druk zijn of de paal heeft een storing, dan heeft u nog speling om een volgende laadpaal te halen. Maak bij het plannen van uw reis gebruik van een routeplanner voor elektrische auto's waarbij alle openbare laadpalen worden weergegeven. Een goede routeplanner geeft zelfs aan waar u onderweg het beste kunt laden. 

Laadpas

Tip 2: Check uw laadpas en betaalmogelijkheden

In het buitenland zijn er veel snelladers van andere aanbieders, waardoor uw Nederlandse laadpas niet kan werken. Controleer daarom vooraf in welke landen u uw pas kunt gebruiken. Mocht uw laadpas geen dekking hebben in het land van uw bestemming? Kijk dan welke mogelijkheden er zijn om een extra (lokale) laadpas aan te vragen. Doe dit op tijd, zodat u zeker weet dat u de pas in bezit heeft voor vertrek. Handige apps zijn Plugsurfing en ChargeMap, waarmee u gemakkelijk een laadstation in de buurt kunt vinden. U kunt hier ook een laadpas aanvragen die op vele plaatsen word geaccepteerd.

110 km/h

Tip 3: Houd rekening met verminderde actieradius

Verschillende factoren hebben invloed op de actieradius van uw elektrische auto. Denk hierbij aan de bandenspanning, de snelheid, gebruik van de airco en de bepakking. De actieradius wordt bepaald aan de hand van van uw normale rijgedrag en omstandigheden. Op vakantie rijdt u langere afstanden, maakt u langer gebruik van de airco en staat de radio langer aan. Naast dit hebben ook weersomstandigheden en het landschap, zoals bergen, invloed het energiegebruik van uw auto. De actieradius kunt u bijvoorbeeld vergroten door optimaal gebruik van uw cruise control. Een ideale snelheid op de snelwegen is 110 km/h. Boven deze snelheid stijgt het gebruik van uw elektrische auto aanzienlijk waardoor de actieradius vermindert. Een bijkomend voordeel is dat deze snelheid minder vermoeiend is. Zet daarnaast de temperatuur van de airco niet te laag om te zorgen dat deze niet te veel energie vraagt. Het inschakelen van de recuperatiestand (B-stand) heeft ook een positief effect op de actieradius. Hierdoor belast je je remmen minder en wordt het regeneratief remmen ingeschakeld. En check voor uw reis de bandenspanning, zodat dit geen negatieve invloed heeft.

Volle accu

Tip 4: Neem een 230V kabel mee

Onderweg zult u voornamelijk gebruik maken van laadpalen. Ondanks dat u de reis dankzij tip 1 goed gepland heeft kan het zijn dat u in een situatie komt dat u de laadpaal niet haalt. Dan kunt u gebruik maken van de 230V kabel. Hiermee kunt u bij een gewoon stopcontact laden. Een nadeel is wel dat dit veel langer duurt. Voor u deze kabel gebruikt dient u ook het laadvermogen van de auto terug te zetten om te voorkomen dat de stoppen springen. Mocht u nog geen 230V kabel hebben, dan kunt u contact opnemen met ons om deze te bestellen. 

Uitzicht

Tip 5: Gebruik de routeplanner als vakantiegids

Het is nu eenmaal een feit dat u vaker zult stoppen om te laden dan u misschien gewend bent. Maak daarom van de nood een deugd en kies een laadstation daarom niet alleen op basis van capaciteit en stekker, maar ook op basis van de omgeving. Zo ontdekt u plekken waar u anders voorbij was gereden, zoals een fotogeniek uitzicht of een leuk restaurantje. Een goede app hiervoor is die van TripAdvisor. Zo begint dankzij elektrisch rijden uw vakantie al tijdens de reis.